MI AZ A KÖSZÖNŐAJÁNDÉK, KÖSZÖNETAJÁNDÉK? FONTOS-E EGY ESKÜVŐN? 

A köszönőajándék eredete

A köszönőajándéknak régmúlt hagyománya van, hiszen már a XVI. századi európai arisztokrata esküvők friss házasai is előszeretettel adtak ajándékot a vendégeiknek. Ez legtöbbször egy kis apróság volt, ami emlékeztette őket a jeles eseményre, ha nem lett volna elég a fényűző lakodalom és pompa az úri társaságnak. Később ez a hagyomány más országokban is megjelent kisebb módosításokkal, de a fő cél mindenhol a vendégek köszöntése volt.

Mi az a köszönőajándék?


A köszönő, vagy köszönetajándék egy apró figyelmesség a pár részéről, amivel kifejezhetik a hálájukat a vendégeiknek, hogy részt vesznek életük egyik legfontosabb eseményén.
Fontos-e köszönetajándékot adni az esküvőn? Ez a kérdés eléggé megosztja az embereket.

Nemrég a témában olvasgattunk, és az alábbi komment jött velünk szembe:

“A köszönetajándék az a 10-15 totál felesleges vacak, amik ott kallódnak egy fiók mélyén, mert haszontalanok, de kidobni sem mered őket, nehogy valamikor rákérdezzen a szentséges pár és sértődés legyen…”


De sokan vélekednek épp az ellenkezőjéről:

„Szerintem kedves gesztus, egy emléktárgy az esküvőről, amit mindenki eltehet, ha ránéz az esküvő jut eszébe.”


Mind a két állítást meg tudjuk érteni, véleményünk szerint a legtöbb esetben ott csúszik hiba a dologba, hogy az emberek nem a megfelelő, minőségi ajándékot választák ki a vendégeknek, ezért sokszor haszontalannak, feleslegesnek érzik, gyakran fogja el őket az „inkább ne adtatok volna semmit” érzés. Ha nem vagy közeli rokon, nem biztos, hogy kitennél a hűtődre 2-4 ugyan olyan hűtőmágnest a párról, inkább elteszed a szekrénybe, majd egy idő után a kukában végzi az ajándék.


Azonban, ha a vendégeknek az ifjú pár olyan ajándékkal kedveskedik, ami nem „haszontalan”, tehát ehető, elhasználható, nem „csak” egy tárgy, akkor biztos, hogy nagy örömmel fogadják majd, és nem végzi a kukában.


És akkor jöjjön a kérdés, hogy kell-e adni köszönőajándékot az esküvőn?


A régi hagyomány szerint a pár süteményt adott ajándékba a násznépnek, azonban egyre inkább divat, hogy a családi otthontól függetlenül választanak esküvői helyszínt, így a rokonoknak, barátoknak is utazniuk kell, van, hogy nem is keveset. Emiatt a sütemény nem mindig bizonyul jó ajándéknak, de „ha már ennyit utaztak, ne menjenek haza üres kézzel”.
A mi álláspontunk a témában ez, hiszen a család és a barátok nagy áldozatot hoznak annak érdekében, hogy az ifjú párt ünnepeljék (pl. ruhát, cipőt vesznek az alkalomra; elutaznak a helyszínre, néha még szállást is kivesznek; nászajándékot adnak; hagyományosabb esküvőknél süteményt sütnek.. stb.). Mindezért cserébe a szerelmes pár megvendégeli őket, majd egy apró ajándékkal megköszöni a részvételt.


Milyen a jó köszönő vagy köszönetajándék?


Véleményünk szerint a jó ajándék mindig hasznos ajándék. Olyan, amit a legtöbb ember szeret, hiszen egy 100 fős esküvőn nehéz mindenki ízlésének megfelelni. Legyen ez az ajándék ehető-iható, finom ízű-illatú, ízléses, és készüljön szeretettel.
Nézzetek szét a webshopunkon, hátha találtok az ízléseteknek megfelelő ajándékot, vagy csekkoljátok a korábbi blogunkat, ahol a Top 10 köszönőajándékot szedtük össze! 😊
Top 10 köszönőajándék esküvőkre link: https://koszondmeg.hu/koszonoajandek/

Források:


https://ntf.hu/index.php/2017/04/28/eletmod_a_16_17_szazadi_magyar_udvarokban_eskuvo_temetes_szorakozas_idotoltes/

https://www.gyakorikerdesek.hu/felnott-parkapcsolatok__eskuvo__7282727-mi-az-a-koszonetajandek

https://retroradio.hu/setalva-leshetjuk-meg-tortenelmi-korok-eskuvoi-kulisszatitkait/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük